Niektórych produktów spożywczych nie powinno się łączyć, ponieważ stają się prawdziwą bombą kaloryczną, a do tego mogą utrudniać wchłanianie się niektórych minerałów i witamin. Przede wszystkim nie powinno się łączyć węglowodanów i tłuszczy, ponieważ grozi to szybkim przybieraniem na masie. A z czym nie łączyć masła?
Uwielbiamy ziemniaki, zwłaszcza te młode, które są pyszne i możemy je zajadać na wiele sposobów, z dodatkiem koperku czy mizerii. Ziemniaki są głównym źródłem witaminy C, ale nie tylko, bo znajdują się w nich też związki, które są ważne dla zdrowia naszych oczu: beta-karoten, ale też luteina i zeaksantyna.Ziemniaki zawierają też duże ilości potasu, który reguluje ciśnienie krwi, pomaga utrzymać równowagę płynów w organizmie oraz wspomaga pracę mięśni. Pytanie, które wiele osób sobie zadaje, brzmi, czy ziemniaki tuczą. Na to pytanie odpowiedzieli dietetycy: Joanna Zawadzka oraz Mateusz Ostręga.
Ziemniaki same w sobie są bardzo zdrowe i pożywne. W Polsce dominują jako dodatek do różnych dań, ale jedno połączenie może powodować problemy żołądkowo-jelitowe. Mowa o połączeniu ziemniaków z tłustym mięsem, przez co proces trawienia spowalnia, a posiłek może zalegać i gnić w jelitach, powodując przykre dolegliwości.
Ziemniaki należą do jednych z najpopularniejszych produktów w naszym kraju i stanowią nieodłączny element polskiej kuchni. Od lat panuje jednak przekonanie, że będąc na diecie odchudzającej powinniśmy się ich wystrzegać ze względu na ich wysoką kaloryczność.Czy rzeczywiście ziemniaki tuczą? Aby rozwiać wszelkie wątpliwości, zapytaliśmy dietetyczkę kliniczną mgr Magdalenę Kartasińską – Kwaśnik.